Bursalı kadınlar ağır sanayiye de el attı.

07 Mart 2016

Bursalı kadınlar ağır sanayiye de el attı.

Her geçen gün iş hayatında daha fazla yer alan kadınlar 'erkek işi' olarak bilinen ağır sanayiye de el attı. Bursa'da yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon döküm alanında faaliyet gösteren bir fabrikanın elemanlarının yaklaşık yarısı kadın.

Yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon döküm alanında faaliyet gösteren Yeşilova Holding'e bağlı Can Metal A.Ş.'nin ağır ve tehlikeli iş yeri sınıfında olmasına rağmen, üretim elemanlarının yüzde 50'ye yakını kadın. 

Kadınların daha özenli ve dikkatli olmasıyla üretim kalitelerini bir adım ileri çektiklerini ifade eden Can Metal A.Ş. Genel Müdürü Selim Güney, "Dikkate dayalı tehlikeli üretim metodu ile faaliyet gerçekleştiriyoruz. Şu anda 60 kişilik personelimiz var. Personelimizin yüzde 40'ı bayan. Yüzey işlem, CNC işleme, talaşlı imalat, robotik otomasyon ve enjeksiyon bölümümüzde bayan operatörlerimiz çalışıyor. Dikkate dayalı bir iş olduğu için bayan operatörlerle çalışmaktan çok mutluyuz. Kadınlar üretimin içerisindeki bütün bölümlerde gayet başarılı bir şekilde görev alıyorlar. Erkekler ile kadınlar arasında tabii ki fiziki olarak farklılık var. Ağır fiziki güce dayalı işlerde bayanlar haliyle yetersiz kalabiliyor, ancak otomasyon kullanılan dikkate dayalı üretimde kadınlar bir adım öne geçiyor" dedi.

"ERKEKLER OLAĞAN, KADINLAR OLAĞANÜSTÜ ÇALIŞIYOR"
Fabrika çalışanlarından 2 çocuk annesi Hamide Dalkılıç, "Sadece işe alışana kadar zorluk yaşadım. Alıştıktan sonra hiçbir problem yaşamadım. İşverenlerimiz bizlere yardımcı oluyor. Zorluğu sadece beden alışana kadar. Erkeklerle aynı işi yapıyoruz. Beden gücü gereken şeylerde tabii ki yardım alıyoruz, ama bizim için zor değil. Erkekler olağan çalışıyor. Kadınlar olağanüstü çalışıyor. Kadınlar sıfır hata ile çalışıyor. Ürettiğimiz mallar geri gelirse biz üzülürüz. O yüzden kadınlar olarak çok dikkatli ve özenli çalışıyoruz" dedi.

"25 SENEDİR AĞIR SANAYİDE ÇALIŞIYORUM"

Yaklaşık 25 yıldır ağır sanayide çalışan Ayşen Turhan ise "43 yaşındayım. 25 senedir ağır sanayide çalışıyorum. 20 yaşında üniversiteye giden bir kızım var. Meslek lisesi elektrik, elektronik bölümü mezunuyum. Zaten erkek mesleği olan elektrik bölümü mezunuyum. Bu yüzden bu işler bana hiç zor gelmiyor. Aksine benim için daha ilgi çekici. Bana deseler ki 'tekstilde çalış', çalışamam. İlla demire dokunmam lazım. Erkeklerden ağır yükler olunca destek alıyoruz. Bayan için ağır işler, fakat bunu başarabilmenin verdiği bir gurur var. Bayan olarak bunu yaptığımız için gerek çevremizden gerekse amirlerimizden daha fazla destek görüyoruz. Erkeklere oranla daha dikkatliyiz. Beceri isteyen işlerde daha özenli olduğumuz için tercih ediliyoruz" diye konuştu.

http://www.bursadabugun.com/haber/bursali-kadinlar-agir-sanayiye-de-el-atti-659185.html